Da li možemo sa ishranom smanjiti rizik od depresije?

Ako u ishrani imamo više voća, povrća i cjelovitih žitarica smanjit ćemo rizik od depresije, kažu istraživači.
Istraživači su otkrili da su osobe sa većom sklonošću dijetalnoj hrani skloni zaustavljanju hipertenzije (DASH), manje vjerojatno da će imati depresiju tokom 6,5 godina nego osobe  koje se ne pridržavaju dijetalnog načina ishrane.

Koautor studije dr. Laurel Cherian, s medicinskog centra Univerziteta Rush u Chicagu, i njihovi kolege, predstavit će svoje nalaze na godišnjem sastanku Američke akademije za neurologiju sljedećeg mjeseca, koji će se održati u Los Angelesu, CA.

Procjenjuje se da je oko 16,2 miliona odraslih osoba u Sjedinjenim Državama – ili otprilike 6,7 posto odrasle populacije u zemlji – imalo najmanje jednu veliku depresivnu epizodu u 2018., što ga je učinilo jednim od najčešćih stanja mentalnog zdravlja.

Osobe sa depresijom mogu iskusiti uporne osjećaje beznađa, tuge ili razdražljivosti i mogu izgubiti zanimanje za nekad ugodne aktivnosti, imati poteškoće sa spavanjem, pa čak i imati samoubilačke misli.

Obiteljska anamneza depresije, traumatskih ili stresnih iskustava i tjelesnih bolesti su faktori rizika za depresiju.

Također i osobe koje konzumiraju previše alkohola, gaziranih sokova, puno slatkog i slanog su također skloniji depresiji.

Studije su pokazale da nagomilavanje slobodnih radikala dovodi do oštećenja ćelije, što prouzrokuje brzo starenje i depresije. Zato je jako bitno da unosimo antioksidanse u ishrani, bilo kroz ishranu, bilo uzimanjem kvalitetnih suplemenata.

Ostanite zdravi, jedite preventivno zdravu hranu i uzimajte suplemente koji će nadoknaditi nedostatke vitamina i minerala u organizmu.

Napiši komentar