Veliki broj istraživača se bavi izučavanjem uticaja glutena na odumiranje moždanih ćelija, što uzrokuje gubitak pamćenja. Tačnije radi se o odumiranju moždanih ćelija. Šta je gluten ustvari? Gluten je bukvalno ljepilo, to je mješavina ljepljivih bjelančevina koja može izazvati upale i poteškoće sa probavom. Nalazimo ga najčešće u žitaricama, te je stoga prisutan u svim pekarskim proizvodima i u jako puno industriske hrane. Ne rastvara se u vodi. Kod nekih ljudi izazove bolest zvanu celiakija, ili prevedeno uništava crijevne resice što smanjuje absorbciju hranljivih materija u tankom crijevu i dovodi do umanjenja hranljivih materija koje dospijevaju u organizam. Aloe Vera gel je inače odličan ko ima probleme općenito sa zapušenim crijevnim resicama, jer u sebi sadrži i saponine koji ispiraju crijevne resice i organizam ponovo dobija normalno snabdijevanje hranljivim nutrijentima. Veliki broj Foreverovih proizvoda je potpuno bez glutena, naročito naš B12 sa Folnom kiselinom preporučujemo svima koji jedu bezglutensku hranu da ne bi došlo do anemije, jako je bitno uzimati i vlakna. Forever ima odlična vlakna pod nazivom Forever Fiber. Jako je bitno uzimati B vitamin i vlakna da ne bi došlo do anemije ili diabetesa. Za bezglutensku ishranu posavjetujte se prvo sa vašim Doktorom ili Nutricionistom.