Da li je zdravlje u crijevima?

U zadnje vrijeme smo svjedoci porastu  istraživanja koja su dala nova saznanja o povezanosti debelog crijeva, njegove mikroflore i ljudskog zdravlja. U crijevima je koncentrisano 80% čitavog imuno – sistema, zato je ravnoteža crijevne flore od izuzetnog značaja. Probiotici su temelj dobrog imuniteta. Termin probiotik doslovno znači “za život” (pro biota), a označava “žive mikroorganizme koji pozitivno utiču na organizam tako što poboljšavaju ravnotežu crijevne mikroflore”. Pod ovim se pojmom misli na dobre bakterije koje  u probavnom traktu pomažu u održavanju zdravlja imunog sistema. Do danas je poznato više od 400 različitih vrsta bakterija u crijevima.

Probiotici imaju višestruki zadatak :

-sprečavaju razmnožavanje drugih štetnih mikroorganizama,

– pomažu apsorpciju određenih nutrijenata,

-potiču peristaltiku crijeva,

– neki čak mogu i sintetizirati neke vitamine (K, B, folna kiselina).

Probavni sistem je drugi mozak

Sve više naučnika upućuje na povezanost našeg mozga i probavnog sistema do te mjere da se njihova veza opisuje kao dvosmjerna ulica u kojoj mozak i probavni sistem međusobno šalju poruke te mogu uticati na izlučivanje raznih hemiskih supstanci (npr. serotonina) koje onda utiču na naše zdravlje i ponašanje. Samo debelo crijevo je do rođenja sterilno, a sastav crijevne flore dojenčeta određuju probiotici koji u tijelo ulaze preko majčinog mlijeka. To je još jedan od razloga zašto je dojenje tako bitno. Udio korisnih crijevnih bakterija kod beba hranjenih majčinim mlijekom je oko 95%, dok prelaskom na raznovrsnu prehranu i u starijoj dobi, kad se javljaju i drugi čimbenici koji uništavaju korisnu crijevnu floru, taj se odnos mijenja, a u nekim slučajevima može i značajno opasti. Sve do kraja 20. vijeka smatralo se da se u debelom crijevu odvija samo resorpcija vode te kondenzacija neprobavljenje hrane. Istraživanja su pokazala da broj korisnih bakterija u debelom crijevu modernog čovjeka često ne prelazi 12%, dok neka navode da se u mnogim slučajevima ta brojka kreće između 1 – 2%! U crijevima živi otprilike 390-500 vrsta bakterija. Za ilustraciju je dovoljno spomenuti da mikroorganizmi čine 40-60% mase fecesa, odnosno mogu težiti i do 1,5 kg  mase odrasle osobe. Prevlast mikroorganizama koji uzrokuju putrefaktivne procese (trulenje) i stvaraju štetne tvari (npr. toksine, metan, amonijak, itd.) može dovesti do razvoja različitih bolesti. Tako se i rak debelog crijeva može povezati sa brojnim biohemijskim procesima koji se odvijaju u crijevima. Ti se štetni procesi mogu uspješno blokirati tzv. probiotičkim bakterijama.

Koji čimbenici mogu oštetiti crijevnu floru?

Jedan od najštetnijih je terapija antibioticima. Nažalost antibiotici koje nam daju “ne biraju”. Iako izvršavaju svoj primarni zadatak – uništavanje štetnih patogena, oni uništavaju i korisne bakterije. Ustvari bi bilo preporučljivo nakon svake terapije antibioticima, napraviti tretman probioticima, kako bi se korisne crijevne bakterije ponovo naselile u tijelo. Onda, svakako treba spomenuti stres, kao ozbiljan uzrok narušavanja osjetljive unutrašnje ravnoteže. Ostali negativni čimbenici su pušenje, loše prehrambene navike (prezačinjena i masna hrana), i alkohol. Mnogima probleme može stvoriti i susret sa stranim bakterijskim kulturama, a na crijevnu floru štetno može djelovati i “putnička dijareja” te drugi problemi povezani sa dijarejom-loša probava.

Rekolonizacija crijeva nakon terapije antibioticima je gotovo obavezan postupak. U formuli Foreverovog Probiotika je i Bifidobacterium. Ova je prijateljska bakterija pravi borac među probioticima i omogućava puno bržu i uspješniju rekolonizaciju crijeva. Nije nevažna činjenica da je istraživanja povezuju sa smanjenim rizikom od razvoja raka crijeva jer Bifidobacterium aktivno sudjeluju u razgradnji kancerogena, a jednako su uspješne u uklanjanju viška kolesterola iz crijeva te se on smanjeno apsorbira u krvotok.

Foreverov probiotik Active Pro-B sadrži i Lactobacillus rhamnosus  koja je izolirana  iz probavnog trakta zdravih ljudi. Lactobacillus rhamnosus štiti urogenitalni trakt tako da luči biološke površinske aktivne tvari te tako sprječava prianjanje patogenih mikroorganizama za vaginalnu i urinarnu sluznicu. Također izlučuje hidrogen peroksid, baktericidne tvari i kiseline što povećava ubojitost ove bakterije prema štetnim mikroorganizmima. Ali, ono po čemu je postala poznata je njezina sposobnost da utiče na imunitet i zdravlje organa koji su daleko izvan probavnog trakta. Lactobacillus rhamnosus utiče na oba imuniteta – specifični putem stimulacije proizvodnje antitijela, te na onaj nespecifični, putem povećanja aktivnosti bijelih krvnih zrnaca koja su odgovorna za uništavanje patogenih mikroorganizama u krvi. Istraživanja pokazuju da Lactobacillus rhamnosus izlučuju virus-neutralizirajuća antitijela i tako stimulišu imunološki odgovor koji štiti ćelije od virusnih infekcija. Naš Active Pro-B Probiotic najbolje djeluje kada se pije uveče pred spavanje sa pola deci Aloe Vera Gela jer je Aloja Prebiotik.

Pitate se zašto u zadnje vrijeme pišem tako puno o probioticima? Vjerujte sa razlogom, shvativši da je zdravlje naših crijeva jako bitno i da se uzrok tako puno teških oboljenja nalazi u crijevima počeo sam više pisati o tome kako je bitno koristiti probiotik.

Forever Active Probiotic

Napiši komentar