GINKGO PLUS-najbolja hrana za naš mozak

Ginko biloba je najstarija biljka na planeti Zemlji. Ona je nastanjivala zemaljske prostore prije vise od 200 miliona godina, u doba dinosaurusa i od tada se bitno nije izmjenila, pa se po mišljenju mnogih naučnika moze smatrati izuzetno otpornim i prilagodljivim živim fosilom. Pojedini primjeri stari su 4000 godina.

Drevni kineski ljekari koristili su lišće i sjeme ginka i izuzetno ih poštovali zbog njihovih svestranih i blagotvornih dejstava. U Ajurveda medicinskim zapisima ginko biloba se nalazi u sklopu onih napitaka koji su služili za očuvanje zdravlja i za dug životni vijek.

U Evropu je biljka dospjela kasno. Prvi zapisi datiraju iz 1730. godine, al ii tada, ginko se spominje kao ukrasna biljka. Ona je u Evropi “ponovo otkrivena” tek u novije vreme.

GINKGO PLUS – hrana misli

Ginko biloba je izuzetno otporna na sve vrste zagađenja, virusa, mikroklimatskih poremećaja, pa čak i različitih vrsta prirodnih i vještackih zračenja. Postoji podatak da nekoliko primjeraka koji su bili izloženi uticajima atomskog zračenja u Hirošimi živi i danas.Nepotrebno je isticati da su oni jedina preživjela flora ove katastrofe. Ovo je i glavni razlog zašto su joj naučnici poklonili toliko vremena.

Moderna medicinska nauka priznaje svestrana svojstva ginka, kako u očuvanju zdravlja, tako i u liječenju mnogih poremećaja. Ginko biloba je u Evropi najpopularnije i najšire korišćeno prirodno ljekovito sresdtvo; samo u Njemačkoj je u 1988. godini izdato preko 5 miliona recepata ginka.

Istraživači ljekovitih svojstava ginka najviše ističu njegova snažna ANTIOKSIDATIVNA svojstva, koja potiču od visokog sadržaja flavonoida. Lišće ginkgo bilobe pored ostalog sadrzi flavonoide – prvenstveno: kempferol, kvercetin, izoramnetin i druge glikozide, proantocijanijine, terpene neoflavonoidnog porjekla i to: bilobalid i ginkgolide A, B i C: lignine, eterična ulja i tanine.

 

Koje su to primjene GINKGO PLUS-hrana misli

Do danas su izvršena mnogobrojna ispitivanja u pogledu biološko-biohemijskih svojstava ove zaista čudesne biljke. Najinteresantniji objavljeni rezultati su vezani za slijedeća polja primjene ginka:

– uticaj ginka na moždane funkcije,

– uticaj na sintezu i lučenje dopamine (vazan neurotransmitter u mozgu).

Zna se da stanje hroničnog stresa može da izazove simptome slične Alchajmerovoj bolesti, kao sto su gubitak memorije i pogoršanje mentalnih sposobnosti. Takođe je utvrđeno da produženo stanje stresa moze da pojača karakteristične znakove starenja mozga. U stresu se proizvodi kortizol, koji omogućava pojačanu mentalnu i fizičku izdržljivost, da bi mogao organizam da podnosi dodatni pritisak. Povišeni kortizol je pronađen i kod oboljelih od Achajmerove bolesti.

– efekat na lezije mrežnjače (retine),

– tretman migrenoznih glavobolja,

– vrtoglavica,

– hronično zujanje u ušima (tinitus),

– uticaj na nagluhost,

– tretman perifernih i koronarnih vaskularnih oboljenja,

– liječenje impotencije,

– uticaj na bolesti zapaljenske prirode (inflamatorne procese),

– tretman hemoroida,

– liječenje alergijske astme.

Na osnovu podataka, iz zaista impozantne literature objavljene o eksperimentalnim kliničkim istraživanjima vezanim za ginkgo bilobu, u najkraćem može da se sumira slijedeće:

– Ginko podstiče gotovo sve moždane aktivnosti. Poboljšava memoriju i moć koncentracije, otklanja potištenost (depresivne tegobe, naročito kod starijih osoba) i osjećanje tjeskobe (anksioznost), može da preduprijedi migrenoznu glavobolju, a ispoljenu brzo da otkloni.

Značajno poboljšava moždanu cirkulaciju i pošto podstiče sintezu dopamine, povoljno utiče čak i na Alchajmerovu bolest. Ponovo uspostavlja narušene regulatorske mehanizme održavanja krvnog pritiska, te kod osoba sa sniženim krvnim pritiskom (hipotenzija) isti povisuje, a kod osoba sa povišenim krvnim pritiskom (hipertenzija) dovodi do njegovog sniženja.

Vjerovatno pozitivna dejstva u liječenju staračke nagluhosti, često otklanja tvrdokorne vrtoglavice (vertigo), hronično zujanje u ušima (tinitus) i veoma povoljno djeluje u liječenju oštećenja mrežnjače (retinopatija), posebno kod dijabetesnih i bubrežnih bolesnika.

Značajno poboljšava cirkulaciju, kako vensku tako i arterijsku. Pored toga što uspostavlja tonus krvnih sudova (reguliše tonus) i sprečava sklonost ka stvaranju krvnih ugrušaka (trombozu), inhibiše zapaljenske reakcije, pa ubrzava otklanjanje tegoba nastalih od inflamatornih bolesti, veoma olakšava tegobe astmatičnih bolesnika.

Potpomaže periferno iskorišćavanje glukoze i time povoljno utiče na tok bolesti kod dijabetičara. Pospješuje prokrljvenost i detoksikacionu funkciju jetre, poboljšava bubrežnu cirkulaciju i funkciju.

Sva navedena dejstva sumarno izrazito povoljno utiču na opšte stanje starijih osoba, povećava se mentalna sposobnost i fizička kondicija, a koža dugo ostaje jedra i elastična.

U studiji koja je ispitivala efekte ginka, vršenoj u grupi od 303 bolesnika starije životne dobi, koji su bolovali od različitih cirkulatornih oboljenja, primenjivan je ekstrakt ginka u dnevnoj dozi od 150 mg u trajanju od 12 nedelja.

Na kraju tretmana, kod 71% liječenih osoba došlo je do značajnog poboljšanja opšteg stanja, nestali su ili su se ublažili vodeći simptomi, kao što su: nedostatak snage, zamor, vrtoglavica, smanjena fizička sposobnost, glavobolja, depresija, nervoza, smetnje memorije i moći koncentracije.

Jedan od možda najzanimljivijih rezultata istraživanja o primjeni ginka (publikovan 1989.) odnosi se na uspjehe u liječenju impotencije vaskularne geneze. Autori reference su u grupi od 60 bolesnika sa erektivnom disfunkcijom primenjivali ekstrakt ginka u dozi od 60 mg dnevno, u trajanju od 6 meseci. Na kraju tretmana kod 50% bolesnika doslo je do poboljšanja penilne vaskularizacije.

Iako je spektar blagotvornih dejstava ginkgo bilobe svakim danom širi, a njegov ekstrakt jedan od najpreporučivanijih biljnih dodataka ishrani, naučnici smatraju da još nisu došli do konačnog spiska njegove ljekovite palete.

*REIŠI GLjIVA – naročito omiljeni specijalitet na Dalekom istoku. Najnovija istraživanja su pokazala da zaustavlja rast zloćudnih tumora kod životinja. Naravno, da li tako djeluje kod ljudi potrebna su još mnoga ispitivanja, ali do sada je dokazano njeno snažno antihistaminsko djelovanje, zatim snižava nivo holesterina i sprječava stvaranje ugrušaka krvi, jača imunološki sistem.

*KINESKA SISANDRA – biljka koju Kineskinje vrlo visoko cijene i koriste je za povećanje libido i kao tonik za podmlađivanje, a muškarci za potenciju. Nekada je bila jako rjetka i skupa. Za vrijeme carevine mogli su je nabaviti samo velikaši. Sisandra se, kao i ginseng, svrstava u red adaptogena. Kao takva pojačava fizicku izdržljivost i smanjuje osjećaj umora. Pojedini naučnici pripisuju joj i svojstvo antidepresiva.

*FO-TI ili HI SU VU – Kinezi joj pripisuju tajnu dugog života i kažu za nju da je to biljka koja podmlađuje i da zahvaljujući njoj mogu da sačuvaju mladalačku životnu snagu i energiju. Pojačava gustinu i rast kose i sprečava da ona posjedi. Prema kineskim naučnicima Fo-Ti sprečava pojavu tumora, pojavu ugrušaka krvi i jača srce.

SASTAV  Forever Ginkgo Plus:

Ginkgo biloba 30 mg (ekstrakt 1500 mg lista),

Reiši gljiva (Ganoderma lucidum) 210 mg,

Kineska sisandra (Sclusandra chinesis) 130 mg,

Fo-ti (Polygonum multiflorum) 110 mg.

Pakovanje: 60 tableta

Ginkgo Plus

Napiši komentar