Homocistein: kako nastaje i zašto je povećan nivo opasan po nas

Spoj po imenu homocistein nije poznato široj javnosti, ali doktori upozoravaju da je glavni uzročnik srčanog udara. Upoznajte se sa njim na vrijeme…
Foto: Profimedia
Da li ste čuli za homocistein? Ako ne, niste jedini. Malo nas ima ideju o tome koliko ga ima u našem tijelu.
Odogovore na pitanje o tome šta je homocistein, kako nastaje i zašto je opasan, potražili smo u Centru za hrono ishranu dr Gifing od spec. dr Ane Gifing.
Dr Ana Gifing nam je ispričala dve zanimljive anegdote iz svog Centra za hrono ishranu. – Kod mene je došao pacijent koji je imao tri moždana udara a poslije godinu dana i moždani udar. Imao je ugrađena dva stenta, bio je na terapiji statinima i imao je višak kilograma. Prilikom prvog pregleda pitala sam ga kolika mu je vrijednost homocisteina bila kada je imao moždani udar. On me je pogledao s nerazumjevanjem i odgovorio pitanjem: “Homo…šta?!”
Upravo ovaj slučaj je bio podstrek za mene da krenem u istraživanje veze između povišenih vrijdnosti homocisteina i povećanog rizika od moždanog i srčanog udara. Od tada sam većini mojih pacijenata tražila I laboratorijsku analizu na homocisetin. Na kraju je jedan pacijent došao I pitam me: “Zašto vi doktorka tražite taj test, kada je on zastario i ne radi se više u našoj zemlji, kaže moj ljekar opšte medicine?”. Na žalost malo znamo o homocisteinu a samo poznavanje njegovih vrijednosti može nam spasiti život.
O jedinjenju po imenu homocistein se priča već godinama, (čak je 1976. godine objavljena studija o korelaciji između povišenog homocisteina i pojave koronarne bolesti), ali je interesantno to što je tek nedavno homocistein zaista i optužen za vodeći uzrok nastajanja srčanih i moždanih udara. Dok su se dugo vremena vodile stručne polemike u vezi sa holesterolom i dok su radjene bezbrojne kliničke studije o razornom uticaju takozvanog lošeg holesterola (LDL), povišen homocistein je uzimao svoje mnogobrojne žrtve. Homocistein je pseudo-aminokiselina koja u našem tijelu učestuvuje u izgradnji tkiva.
– Organizam je proizvodi iz druge aminokiseline, metionina, koja se nalazi u životinjskim bjelančevinama (mesu, mlijeku, jajima, voću) iz kojih se komleksnim procesom pretvara u homocistein, a daljim metaboličkim aktivnostima u cistein (od koga se stvaraju supstance koje daju prirodni iminutet u ćeliji), ili se ponovo pretvara u metionin. Taj proces zahtjeva prisutnost B vitamina i ako ga nemamo dovoljno, homocistein ostaje u krvi i taloži se na krivnim sudovima – objasnila je dr Ana Gifing.
Opasan je zato što, najjednostavnije rečeno, nakupljanje ili taloženje homocisteina pravi oštećenje krvnih sudova (minimalnu pukotinu), a vremenom dolazi do pojave zapaljenskog procesa. Zapaljenje dalje dovodi do napada slobodnih radikala i oksidacije lošeg, odnosno LDL holesterola. Ovaj holesterol se lepi na oštećenom mjestu, dovodeći do suženja krvnog suda – a ovo vodi ka infarktu miokarda ili moždanom udaru. Povišen pritisak je dodatni faktor rizika.
– Na univerzitetu Bergen u Holandiji urađena je studija na 4,766 osoba starosnog doba od 65 do 67 godina i nakon početnog testiranja, naredne 4 godine je praćena stopa obolijevanja i smrtnosti. Otkriveno je da samo 5% povećana vrijednost homocisteina podiže stopu obolevanja i smrtnosti za 50% od srčanog i/ili moždanog udara – upozorava Lisina sagovornica. “Dobra” vrijednost homocisteina se razlikuje. Većina laboratorija daje referentne vrednosti sa gonjom granicom od 10 do 12 micro mola/litar, čak i 16 ili i 20 za osobe starije od 60 godina, ali britanski naučnik Patrick Holford striktno kaže – svaka vrijednost preko 6, eventualno 7 micromola/litar je patološka.
– Osim podataka o kardiovaskularnim oboljenjima u porodici, osobe koje imaju predispozicije za homocisteinemiju (ili su već i razvili ne-genetski izazvano povećanja homocisteina) su: depresivni, oni sa nesanicom, osjećajem stalnog umora, vegeterijanci, oni koji jedu svakog dana crveno meso, svi koji piju više od 3 jedinice alkoholnog pića, pušači, oni koji su često prehlađeni, oni koji piju više od 3 šolje kafe dnevno, kod kojih je smanjena koncentracija ili memorija, i koji imaju bolove u zglobovima ili mišićima. Prema našim istraživanjima, ne mora biti ni jedan od gore navedenih primera. Jednostavno, nedostatak folne kiseline i vitamina iz B grupe jeste osnovni uzrok za povećanje faktora rizika od srčanog ili moždanog udara.

Rješavanje problema počinje sa laboratorijskom analizom. – Kad imamo laboratorijski test, koji je u okviru patoloških vrijednosti, određujemo suplementaciju pojedinih vitamina za srce i krvne sudove, prije svega vitamina B grupe i folne kiseline. U zavisnosti od toga kakvi su parametri, određuje se doza suplementa. Već za 15 do 20 dana dolazi do smanjivanja vrijednosti homocisteina, a time i faktora rizika za moždani i srčani udar.
Naša studija u trajanju od šest godina je pokazala da je snižavanje vrijednosti homocisteina ubjedljivo dovelo do sprečavanja pojave kardiovaskularnih simptoma. Pratili smo rezultate jedne grupe od 4,270 naših pacijenata sa primarno povišenim vrijednostima homocisteina (vrijednost preko 7,0 micromola/l), uz propisanu suplementaciju, svi su pacijenti ostvarili vrijednost oko 4 do 5 micromola/l za kratko vrijeme (imali smo i prethodne vrijednosti od 20, 40, 70 i daleko više).. Svih 4,270 pacijenata ima minimalnu vrijednost homocisteina, povećanje energije, a jedino što svi zajedno nemaju – je – faktor rizika za nastanak infarkta ili moždanog udara! – kaže dr Ana Gifing.
Jedini način da utvrdite svoje vrijednosti homocisteina je test krvi. Ali ako vaši odgovori na pet i više pitanja budu pozitivni, posavetujte se sa svojim ljekarom.
• Da li ste stalno umorni?
• Da li gubite snagu?
• Borite li se sa održavanjem normalne tjelesne težine?
• Da li često osjećate bolove u zglobovima mišićima, imate glavobolju?
• Često ste prehlađeni?
• Imate li poremećaj vidnog polja?
• Osjećate li smanjenje koncentracije?
• Slabi li vam memorija?
• Jeste li često depresivni?
• Imate li problema sa spavanjem?
• Da li ste vegetarijanac?
• Konzumirate li dvije čaše i više alkoholnog pića na dan?
• Konzumirate li više od tri šoljice kafe ili čaja dnevno?
• Da li konzumirate svakodnevno crveno meso?
Tekst: Vesna Stanimirović
Preuzeto sa www.lepaisrecna.rs
Korištenjem našeg B12 sa Folnom kiselinom u kombinaciji sa Aloe Verom za kratko vrijeme ćete riješiti problem sa povišenim Homocisteinom i drastično smanjiti rizik od Srčanog i moždanog udara!

FOREVER B12 PLUS

Napiši komentar