Kako se zaštiti od gripe i virusa?

Gripa je karakteristična po tome što je to zimska bolest a širi se uz pomoć virusa. Glavni simptomi su naglo povećanje tjelesne temparature, bolovi u mišićima, malaksalost, curenje nosa, vrtoglavica a nakon par dana se javlja i kašalj. Osobe koje imaju loš imunitet i kod osoba starije dobi može doći i do komplikacija kao što su upala pluća ili upale srčanog mišića! Bolest se prenosi dodirom ili kašljom. Zaražene kapljice ulaze u disajne puteve i talože se u ćelijama sluzokože do momenta kada uđu u ćelije organizma i počnu se razmnožavati. Novoformirani virusi izbacuju tečnost putem kašljanja i kihanja i tako inficiramo druge oko sebe.  Imuni sistem tada stupa na scenu da nas zaštiti i počinje praviti anti tijela.

Zašto smo baš zimi podložniji virusima i bakterijama? Razlog je taj da hladno vrijeme utiče na funkcionisanje imuniteta i na razvijanje virusa i bakterija. Da bi zaštita našeg organizma optimalno funkcionisala potrebna je optimalna temparatura. Zimi je odbrambeni sistem slabiji, cirkulacija je sporija ustvari je ona lošija. U nedostatku sunca tijelo ne proizvodi dovoljno D vitamina, a i to je jedan od razloga bržeg širenja virusa. Stanovi se ne provjetravaju dovoljno niti često, a sluzokoža se puno brže suši u zagrijanom prostoru pa se patogeni za nju lakše zalijepe i uđu u organizam i počnu se širiti. Jačanjem i održavanjem imuniteta u zimskom periodu, dobrim navikama u ishrani, dovoljnim unosom tečnosti, kretanjem te načinom oblačenja spriječićemo i umanjiti nepoželjne posljedice u ovim teškim trenutcima.

UČINI VEĆ DANAS!

Zdrava crijevna flora je takođe jako bitna za dobar imunitet. >Dobre bakterije ne samo da pomažu u procesu varenja nego uz pomoć odgovarajućih vitamina i bjelančevina pomažu našem imunom sustavu da spriječi ulazak patogena u naša crijeva. Jako veliki broj ljudi muku muči sa crijevnom florom, a to je posljedica uzimanja antibiotika, unosa velikih količina šećera i masnih proizvoda te ostalih emulgatora i vještačkih materija. Kako to korigovati? Najbolje da već u jesen počnemo uzimati probiotike da se crijevne bakterije mogu razmnožiti. Ishranu trebamo dopuniti hranom koja sadrži puno vlakana (nekuhano povrće) i unosom više tečnosti. Jako je bitan i unos D vitamina. Ako uzmemo u obzir okolnosti D vitamina manjka i ljeti. Optimalno je uzimati veću dozu od preporučene. Optimalno je uzimati pčelinje proizvode med te matičnu mliječ koji pomažu ćelijama imunog sustava u borbi protiv virusa i bakterija.

Korisno je znati da za uspješnu prevenciju protiv gripe i virusa trebamo voditi uravnotežen život, jesti kvalitetnu hranu, unositi dovoljno tečnosti i imati fizičku aktivnost. Izbjegavajte procesuiranu hranu, prerađeni šećer (koristite med), unosite dovoljno povrća bogatog vlaknima.

Jako je bitan i unos antioksidanata ,voća bogatog C vitaminom, te dodataka prehrani sa C vitaminom, Q10 i Omega3. Ovi sastojci održavaju imuni sustav u harmoniji i olakšavaju obnovu antioksidanata. Također je jako bitan i unos A vitamina koji je bitan u održavanju zdrave sluzokože.

Za dobro funkcionisanje imunih enzima potreban je cink i neki drugi mikro elementi i neke začinske biljke. Zato je dobro konzumirati luk-bijeli i crni, majčinu dušicu, hren, rotkvicu i kajen papriku. A cimet stimulira imuni sistem. Pijte čajeve (vrba, zohva, majčina dušica).

Ostanite pozitivni-i ovo će proći…..

 

Napiši komentar