Zašto je dobro koristiti KOENZIM Q10?

Zašto je dobro koristiti KOENZIM Q10?

 

Koenzim Q10 je vrlo moćan antioksidans koji se nalazi u svakoj ćeliji ljudskog tijela i podržava organizam u raznim biohemijskim procesima.

Najkoncentrovaniji je u srcu,bubrezima i jetri a u 22 godini života ga najviše ima u organizmu.

Nedostatak ovog enzima u organizmu slabi imunitet tako da osobe sa ovim nedostatkom ubrzano stare.Prirodno je da nivo koenzima Q10 opada nakon 35-te godine,jer tada i jetra ne radi kako je radila do tada.Njegov nedostatak takodjer ukazuje i na kardiovaskularna oboljenja kao što je aritmija,tahikardija,angina pektoris ili visok krvni pritisak.

Osobe koje uzimaju statine za snižavanje holesterola su posebna rizična skupina,jer upravo ovakvi lijekovi sprječavaju sintezu ovog koenzima.

Da je uzimanje koenzima Q10 vrlo korisno za naše zdravlje,potvrdile su mnoge naučne studije.

1.Važan za održavanje zdravlja srca i krvnih sudova:

Koenzim Q10 povecava elastičnost krvnih sudova i sprječava oksidaciju LDL-a koja je uzrok nakupljanja naslaga na krvne sudove,tako sprječava nastanak infarkta i moždanog udara.

2.Ublažava tinitus

Tinitus je poremećaj koji se odražava u zujanju ili šumu u ušima,znatno utiče na kvalitet života i vrijedi kao neizlječiv.

Nekoliko studija je pokazalo da upravo koenzim Q10 može da ublaži ovakve poteškoće.U nekim slučajevima došlo je do nestanka simptoma.

Svako ko pati od ovog poremećaja trebao bi isprobati ovaj koenzim.

3.Poboljšava plodnost

Koenzim Q10 je takodjer važan i za reproduktivne organe,održava zdravlje spermija i jajašaca.Osobe koje pokušavaju začeti nakon 35-te godine bi u svakom slučaju trebali da ga uzimaju.

4.Jača imunitet

Koenzim Q10 takodjer može pomoći osobama oboljelim od raka.U tom slučaju uzimanje vitamina B6 pojacava njegovo djelovanje na oboljele ćelije.Unosom ovog nutijenta odgovor imunog sistema se pojačava za 57%.

5.Čuva zdravlje mozga

Zato što za svoj rad troši puno energije,koenzim Q10  je vrlo bitan za rad mozga.

Mnogima oboljelim od Parkinsonove bolesti se daje velika količina koenzima Q10 jer lijekovi koji se inače uzimaju za tretiranje ove bolesti imaju jake nuspojave.

6.Povećava nivo energije i daje snagu

Čest uzrok pada energije i hroničnog umora je upravo nedostatak koenzima Q10.

Mnogi sportisti ga uzimaju kao dodatak prehrani zbog njegovog pozitivnog djelovanja na nivo energije.

Pomozite sebi:

Forever CardioHealth sa CoQ10

Napiši komentar