Zima bez prehlade i gripe

Prehlada je boles prehlađenih gornjih disajnih puteva. Nos i nosna šupljina se upale, a simptomi koji su odgovor imunog sistema su kašljanje , kijanje, vlažan nos začepljen nos, grlobolja, loše raspoloženje te bolovi u rukama i nogama. Uzroci su pretežno virusi u disajnim putevima pa nema puno mogućnosti liječenja lijekovima. Obično traje od kasne jeseni do početka proljeća. Širi se kapljicama ili dodirom, zato je najbolje to vrijeme ne biti puno među ljudima. Najčešće obole umorni, preopterećeni i oni sa lošim imunitetom. Kad u disajnim putevima nastanu bolesti i prehlade a koje se teško liječe sa lijekovima, bakterije počnu da se razmnožavaju u nosu, sinusima i ušima. Može doći do oboljenja i donjih disajnih puteva kada dođe do upale dušnika, bronhitisa ili upale pluća. Zato je najbolje da više pažnje obratimo na prevenciju da nebismo izostajali u školi i na poslu.

Kako držati bakcile podalje

Pripazite na imuni sistem!

  1. Provedite što više vremena na čistom zraku, kako u Sarajevu i čitavoj BiH imamo veliku količinu smoga moja preporuka je da odete na planine barem vikendom. Fizička aktivnost, sport i izvori radosti jačaju Imunitet. Nažalost sve manje se krećemo a djeca su prikovana za mobilne telefone, slabo se kreću i sve češće obolijevaju.
  2. Treba piti što više tečnosti.  Djeca i stariji zaborave piti vodu, zato ih mi trebamo na to češće podsjetiti. Ne treba im dozvoliti da piju sokove i obojene tečnosti. Moramo im skrenuti pažnju da piju vodu jer je ona najzdravija. Optimalno za odrasle 2,5 do 3 litre čiste negazirane pročišćene vode ili ljekovite čajeve bez šećera i limuna kao što je čaj od Aloje . Također je optimalno piti i Aloe Vera Gel koji dodatno jača imunitet i daje nam neophodnu energiju.
  3. Perite što češće ruke, jer tako ćete spriječiti širenje infekcija. Na taj način štitite i sebe i druge. Perite ruke tečnim sapunom od Aloje koji je odličan za kožu naših ruku.
  4. Odmarajte se što više. Liježite na vrijeme i spavajte duže. Djeca od 10 do 12 sati a odrasli 7-9 sati
  5. Zračite sobe kada to vrijeme dozvoljava, jer nam je jako potreban svjež kisik, ja sam danas provjetrio sve prostorije jer je vjetar rastjerao smog.
  6. Ako ste u mogućnosti odite u saunu jer preznojavanje dobro dođe i jačamo imuni sistem
  7. Oblačite se u više slojeva jer tako ćete zaobići preznojavanje i prehladu zbog mokre odjeće
  8. Zaobiđite gužve i skupove
  9. Smanjite posjete onima koji imaju zdravstvenih poteškoća
  10. Posjetite i stranice naših partnera : https://aloeveracentar.com/  za Hrvatsku
  11. BiH https://aloevera.ba/     https://aloavera.ba/  https://budizdrav.ba  https://zdravljeizaloe.com

Napiši komentar